Grote bedrijven maken buiten proportionele winsten, zei Pieter Omtzigt in het Luxordebat van 30 oktober 2023 in Arnhem. Zowel hij als Frans Timmermans zien daarin een rechtvaardiging om bedrijven die stevige winsten maken de komende jaren harder aan te pakken. VVD-leider Dilan Yesilgöz op haar beurt zingt mee in het koor van ondernemers die nu al steen en been klagen over de verwachte lastenverhoging. Ondernemer Cor van Zadelhoff zag de bui al hangen, nodigde een aantal van zijn zakenvriendjes uit om haar stevig aan de tand te voelen omtrent haar toekomstige koers. Ze luisterden belangstellend en zagen dat het goed was! Toen de ondernemers haar bevlogen verhaal gehoord hadden stortten ze ruim 750.000 euro in de VVD-kas. Al met al heeft de VVD deze verkiezingen het meest in de campagnekas, bijna 1,2 miljoen euro (Volkskrant 30 september 2023). Dat geld zal ongetwijfeld niet bedoeld zijn om een discussie over de verhoging van het minimumloon te entameren of de bestaanszekerheid aan de onderkant van de samenleving te versterken. Dit is toch het kopen van politieke invloed?, vond BNR-presentator Art Rooijakkers in zijn programma Big Five van 1 november 2023. Yesilgöz liet in het felle interview dat volgde de schijn van belangenverstrengeling als water van een eend lopen. Hoe komt u daarbij? Wat suggereert u nu?. ‘Ik luister naar iedereen, ook naar die politieagent op straat’. Leuk geprobeerd, maar dat sponsorgeld wordt natuurlijk niet zonder verwachting gedoneerd. Alleen in Nederland zien we zoiets niet als een vorm van corruptie. Een schijn van….., is het alleszins. Kortom: de ondernemerslobby is via de portemonnee op weg naar de gewenste verkiezingsuitslag.
Dit leidt tot de vraag of de zorg over de financiële positie van het bedrijfsleven terecht is?
Wat de banken betreft zijn het krokodillentranen, zo laten de cijfers zien.
Neem ING, de grootste bank van Nederland. Over het afgelopen kwartaal maakte ING zo’n 2 miljard winst. Dat ging over de rug van de Nederlandse spaarder. Heb je bijvoorbeeld een ING-rekening in het buitenland, dan krijg je daarop een hogere rente dan bij de ING in Nederland, aldus Omtzigt. De Financiële Telegraaf van deze ochtend (3 november 2023) bevestigt dat beeld. En het is gek dat spaarders het nog accepteren ook! ‘Nederlandse consumenten leggen de grootbanken geen strobreed in de weg’, schrijft de redactie. Ze verdienen fors aan het ingelegde spaargeld. Daarom is de Autoriteit Consument en Markt gestart met een onderzoek naar de concurrentie op de Nederlandse spaarmarkt.
Dit zijn de feiten zoals De Telegraaf die meldt:
bij de grote banken liggen de huidige rentes tussen 1,5% en 1,7%
de banken zelf vangen bij de Europese Centrale Bank een rente van 4%
Nederlandse consumenten die een hogere rente willen moeten naar het buitenland
het is dus niet slim je geld te stallen bij ING in Nederland
toch steeg het bedrag aan spaargeld dat bij deze bank is gestald ten opzichte van een jaar geleden met bijna 1 miljard euro.
zolang de spaarder toch wel blijft, is er dus geen enkele reden hem meer geld te bieden, concludeert De Telegraaf
ligt de gemiddelde rente in Nederland tussen de 1,5% en 1,7%, op de Duitse markt biedt ING een lokrente van 3,5% voor zes maanden.
daarmee trok de bank dit jaar 11 miljard euro spaargeld aan.
Comments