Dank zij het optreden van Jan Terlouw in “De Wereld Draait Door” weten we wat we de afgelopen tijd gemist hebben; een LEIDER. Iemand die over de problemen van alle dag heen kan kijken, in staat is verzoenende woorden te spreken en een perspectief aan te reiken. ZO verbind je dus mensen. Voor wie het gemist heeft: Terlouw hield in het programma een gloedvol betoog om onze schouders onder de problemen van vandaag te zetten.
Compliment voor DWDD
Complimenten aan De Wereld Draait Door, waar sinds kort naarstig wordt gezocht naar manieren om invulling te geven aan de oproep van NPO-baas Shula Rijxman om het contact tussen publieke omroep en ons burgers te herstellen. Matthijs van Nieuwkerk en zijn redactie lieten zien hoe dat moet. Zó dus. Door saamhorigheid tot stand te brengen in plaats van de verdeeldheid te voeden met naargeestige debatten, waarin mensen met een beperkte horizon elkaar vliegen afvangen en beledigen. Ik zou nooit bepleiten om deze geluiden van het scherm te weren. Ze hebben een functie, want ze houden ons scherp, maar ze krijgen in de media meer aandacht dan goed is voor onze mentale gezondheid.
Voor iedereen?
De publieke omroep is er voor iedereen? Nee, de publieke omroep is er vooral voor mensen die oplossingen hebben en kennis, niet voor de lui die zwelgen in zelfmedelijden, hun slachtofferrol als kostbaar goed koesteren en voor de oplossing voortdurend naar een ander wijzen. We zijn de provocateurs zat. Dat blijkt uit de steun die Jan Terlouw van vele kanten krijgt. We willen bemoedigd worden, niet afgezeken.
Kerstcadeautje
Met Terlouw is er een leider opgestaan, misschien niet eens toevallig zo kort voor kerstmis. Een man met een visie, gezegend met de wijsheid van de ouderdom, iemand met een helicopterview. Nog maar kortgeleden zou Terlouw een “mastodont” worden genoemd: iemand die uitgerangeerd is. Toen werd de mening van mensen boven de 65 niet gewaardeerd, maar geridiculiseerd. Nu wordt Jan Terlouw op zijn 85-ste binnengehaald als de verlosser. Niet ondanks, maar dank zij zijn leeftijd. Je kunt zo’n rol pas spelen als je voldoende afstand hebt naar de waan van de dag en met je poten in de natte klei van de samenleving staat..
We zijn het chagrijn beu
De steun voor Terlouw op social media laat zien dat we de chagrijnige, verongelijkte ondertoon in het debat meer dan spuugzat zijn. Het zet mensen tegen elkaar op. Het brengt de oplossing niet dichterbij. Dat debat verdeelt, waardoor de zelfbenoemde opinieleiders met hun grote mond heersen. Wat we willen zien zijn oplossingen, veranderingen langs de weg der geleidelijkheid, respect voor dat wat we van waarde vinden, al die verworvenheden die onder invloed van het neoliberale efficiencydenken zo op de achtergrond zijn geraakt en de samenleving meer hebben veranderd dan de meeste mensen lief is.
Oorwassing
Terlouw is consequent in zijn kritische maatschappijbeschouwing en spaart ook D66 niet, dat volgens zijn critici vooroploopt in de “weg-met-ons”-coalitie. Politici zijn niet meer in the lead, zei Terlouw. Ze hebben de macht overgedragen aan het multinationale bedrijfsleven. Hij zei het zonder de confrontatie te zoeken met zijn partij, waarin hij ongetwijfeld teleurgesteld moet zijn. Zijn publieke optredens kunnen dan ook beschouwd worden als een stevige oorwassing voor huidig D66-leider Pechtold, die ver is weggedreven van de waarden die Terlouw in DWDD weer op de voorgrond plaatste.
We staan er bij en kijken er naar
Hoe onze samenleving zich ontwikkelt is niet een autonoom proces: het is het resultaat van keuzes die we wel of niet maken. We ontberen civil courage, lef van de burger….Daarop kwam het pleidooi van Jan Terlouw neer.
Wat hij tevens liet zien: als je verbindt, in plaats van polariseert, heb je geen beveiliging nodig.
Ton Verlind
Lees hier meer commentaren n.a.v. de toespraak van Terlouw:
Kees Boonman, parlementair verslaggever (klik)
Youp van het Hek (klik)
댓글