27 september 2023
Pieter Omtzigt heeft zijn kandidatenlijst voor de komende verkiezingen bekend gemaakt. Daarop staan veelbelovende namen van professionals die het verschil kunnen maken in het introduceren van een andere bestuurscultuur. Velen hebben een CDA-achtergrond hetgeen betekent dat het oude CDA maatschappelijk weliswaar van de samenleving is vervreemd (4 zetels nog in de peilingen) maar in het verleden in staat was om nogal wat bestuurlijke kwaliteit op de been te brengen. Veel van dat intellect heeft de partij verlaten en plopt nu weer op bij Omtzigt.
Driemaal CDA
Zowel Omtzigt als Caroline van der Plas laten (ieder op hun manier) zien dat het oorspronkelijk CDA-gedachtegoed niet weg is maar dat het de afgelopen jaren onzichtbaar is geworden door verkeerde strategische en inhoudelijke keuzes. Een deel van de -kennelijk verborgen- intelligentsia zag geen andere mogelijkheid dan de partij te verlaten. Via Omtzigt -kijkend naar zijn stemgedrag sociaal-economisch links, maar op ethisch gebied conservatief- is er een wederopstanding. Ook de BBB is niet meer of minder dan een andere versie van het CDA. Als je deze twee bewegingen optelt bij het overblijfsel van het oude CDA dan heeft dat CDA-gedachtegoed zo’n 46 zetels en kan daarmee een factor van gewicht worden bij het ontstaan van een nieuwe politieke cultuur.
Kan zij het verschil maken?
Een van de talenten op de kandidatenlijst van Nieuw Sociaal Contract is Judith Uitermark, strafrechter in Haarlem, een professional met de voeten in de modder in plaats van verkleefd met de door bewapende bewakers afgeschermde Haagse kaasstolp. Ze staat op drie omdat ze voor zichzelf niet zeker weet of ze de verwachtingen die verbonden zijn aan plek twee kan waarmaken. Die bescheidenheid, zeldzaam in de politiek, siert haar. Tussen 1998 en 2002 was ze CDA-raadslid in Haarlem. Tot de zomer van 2023 ook nog lid van het CDA, maar ze stapte uit de partij omdat het CDA in haar visie niet aansluit bij de behoefte van mensen en ze de partij niet meer kent als het oude CDA. Ze onderkent dat het huidige politieke klimaat giftig is maar is ervan overtuigd dat we op een keerpunt staan. In de Volkskrant van 27 september 2023 zegt ze: ‘Dit is een moment van verandering. Ik ruik en voel het gewoon in de samenleving’. Ze stapt uit haar baan als strafrechter, en hecht een groot belang aan mediation. Dat is het overbruggen van verschillen tussen mensen. ‘Het model van mediation is bedoeld om mensen centraal te stellen, om aan te sluiten bij wat mensen nodig hebben. Dat model kunnen we op veel meer terreinen toepassen, ook buiten het strafrecht’.
En ook; ‘Ik zie dat de politieke tendens nu is om de straffen in Nederland te verhogen, terwijl de recidive cijfers gelijk blijven. Ik vind dat heel heftig. Van mensen die een gevangenisstraf krijgen, gaat 46 procent binnen twee jaar weer in de fout. Bij jongeren ligt dat percentage nog hoger. Daar maak ik mij zorgen over. Als politicus wil ik graag onder de cijfers gaan kijken en er iets aan doen’. Met deze uitspraken is ze een belofte voor de toekomst.
Comments