top of page
Zoeken

Frans Klein: bukken voor overvliegende kogels

Het was dapper van NPO-baas Frans Klein om zich zondag 7 november 2021 te onderwerpen aan het stramien van ‘Operatie Interview’ in debatcentrum De Balie. Maar tegelijk ook een moeizame exercitie, omdat  de ‘Mao van het mediapark’, zoals hij door sommigen wordt genoemd, vaak vanuit de heup moest terugschieten op de vele gesloten vragen die op hem afgevuurrd werden, volgens Frans veelal uitingen van verkeerde veronderstellingen.

‘Operatie interview’ is een programmaformat waarbij drie interviewers vanuit verschillende invalshoeken een gast ondervragen.  Het gesprek wordt daarna plenair geëvalueerd. Het is een format dat de publieke omroep niet zou misstaan. De gast weet tevoren niet welke interviewers hij tegenover zich krijgt. Frans Klein trof Jeroen Pen (VN/Parool/KRONCRV), Wilfred Takken (NRC) en Mark Koster tegenover zich en als toetje Talitha Muusse die hem vroeg waarom hij als hoogste NPO-baas niets van zich had laten horen, toen ze door haar werkgever KRONCRV werd vermorzeld na haar mislukte debuut in talkshow Op1.  Omdat hij niet de indruk had willen wekken zich in ingewikkelde omroeppolitieke discussies te begeven, zo luidde het antwoord.

Carrières maken of breken

Het was al met al een opmerkelijk interview, omdat de machtigste man van Hilversum die volgens eigen zeggen niet over de inhoud van programma’s gaat, geen mening heeft over het grote aantal flexcontracten waardoor vooral jonge journalisten zich kwetsbaar voelen, niets vindt van het bericht dat Jort Kelder in opspraak is omdat hij campagnevideo’s van FvD zou hebben gefinancierd (op dit moment in onderzoek),  zich ziet als een makelaar in nee-zeggen, zich steeds moet verdedigen tegen vragen met ingebakken conclusies, gezien wordt als een spin in het web, desalniettemin beschouwd wordt als iemand die carrières kan maken en breken en daarover vrijwel nooit echt inhoudelijke verantwoording aflegt. ‘Er gaat veel tijd verloren aan het verdedigen, voordat een gesprek kan gaan over de kern van de zaak’, gaf Frans als verklaring.

Kop van jut

Dat hij meer kop van jut is dan zijn voorgangers Gerard Timmer en Ton F. van Dijk schreef Frans Klein toe aan zijn duidelijke visie op het bestel, aan het feit dat hij meer publieke waarde in de programmering van de NPO wil, zich niet laat verleiden tot concurrentie met de commerciële omroep en ervoor waakt dat niet uitsluitend voor de grachtengordel wordt geprogrammeerd. Het zijn uitgerekend ook deze onderwerpen waarop de kritiek op de publieke omroep zich in toenemende mate richt. Er valt dus nog veel uit te leggen.

Ongehoord Nederland

Het is eigenlijk een onmogelijk taak die Klein te vervullen heeft. Er wordt nu, zo zegt hij, van verschillende kanten een beroep op hem gedaan om de programma’s van Ongehoord Nederland (Arnold Karskens) tegen te houden ‘door dezelfde mensen die me kortgeleden nog verweten dat ik me teveel met de inhoud van de programma’s bemoei’.

Giftige cocktail

De aanhoudende kritiek op het publieke bestel ontmoedigt hem niet. Noemde zijn hoogste baas Shula Rijxman kortgeleden het ingewikkelde bestel in een gesprek met Mark Koster nog een ‘giftige cocktail’, Frans is positiever. ‘Er zit kracht in het bestel, maar er is ook een veel te grote bestuurlijke drukte’. Twintig jaar reorganiseren, herschikken en fuseren heeft de fundamentele problemen dus nog steeds niet opgelost (lees ook ‘Een schitterende slangenkuil’).

Frans Klein is voorstander van het limiteren van de macht aan de top van de publieke omroep door voor zijn functie een maximum periode van tien jaar in te voeren. ‘Dan heb ik nog vijf jaar te gaan’, luidde zijn optimistische conclusie.

Klik hier als je het hele programma wilt zien


Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page