“Geef de publieke omroep terug aan de burger”, zegt MAX-voorzitter Jan Slagter deze week in het Algemeen Dagblad. Ehe, eh: eindelijk steun voor het standpunt, dat ik al lange tijd verdedig. Jan spreekt daarmee ook NPO-voorzitter Henk Hagoort na, die een dergelijk pleidooi een aantal maanden geleden hield. Wij burgers krijgen van Henk Hagoort en Jan Slagter de publieke omroep terug als we bereid zijn er voor te betalen. Hagoort dacht nog aan omroepbelasting, Jan Slagter heeft een beter gevoel voor de tijdgeest en heeft het over een vrijwillige bijdrage. Geen gek idee. Als 6 miljoen Nederlanders bereid zijn een tientje per maand neer te leggen (niet eens de prijs van een krantenabonnement), is de publieke omroep al uit de brand. Gezien het marktaandeel moet het lukken. Ik vind het prima en heb het graag over voor de onafhankelijkheid van ons omroepbestel, dat nu onder vuur ligt terwijl het uitstekend presteert.
Pleidooi komt te laat
Ik ben alleen bang dat het pleidooi van Jan te laat komt. De publieke omroep had het dak moeten repareren toen het niet regende. Iedereen houdt van de programma’s van de publieke omroep, las ik kortgeleden, maar niemand houdt van de publieke omroep zoals die nu georganiseerd is. Dat hebben de omroepen in belangrijke mate aan zichzelf te wijten, want de samenleving noch de leden zijn of worden op wat voor wijze dan ook betrokken bij de discussie over de toekomst van de publieke omroep. Wat er aan nieuwe koers wordt uitgestippeld, wordt bedacht achter de veilige beslotenheid van het hekwerk van het mediapark. Naast het “geheim van Soestdijk” kennen we ook het “geheim van Hilversum”.
Geen steun voor burgerinitiatief
“Geef publieke omroep terug aan de burger”; het klinkt sympathiek en dat pleidooi heeft mijn steun. Is de publieke omroep zelf wel toe aan die stap? Nog vers in mijn geheugen ligt het telefoontje van Ruurd Bierman, toenmalig lid van de Raad van Bestuur van de NPO naar aanleiding van mijn initiatief om via de site “mijnpubliekeomroep.nl” de Nederlanders te betrekken bij de toekomstige koers van de publieke omroep. Ruurd belde niet om dit burgerinitiatief te steunen, maar om te vragen of de site in ieder geval onder deze naam uit de lucht kon. Toen ik beleefd weigerde met verwijzing naar de stelling dat de publieke omroep van “ons allen” is, wees hij subtiel op geluiden binnen eigen gelederen om “mijnpubliekeomroep.nl “ juridisch aan te pakken. Ik daagde zijn medewerkers uit om dat zeker en vast te doen en vroeg hem hoe zo’n actie uitgelegd zou worden? Het kwam nooit zover. Zou ook niet verstandig geweest zijn om burgerparticipatie op deze manier af te straffen, maar om nou te zeggen dat de NPO de publieke omroep ziet als “iets van de burger”. Nee, niet eerder iets van gemerkt.
Minder amusement, meer kwaliteit
Overigens de moeite waard om nog eens naar www.mijnpubliekeomroep.nl te kijken. Daar worden de contouren geschilderd van het programma-aanbod zoals een groot aantal betrokken Nederlanders zich dat wenst. Minder pretentieloos amusement (titels worden met name genoemd), iets meer kwaliteit.
Ga ook naar: www.mijnpubliekeomroep.nl
Comments