top of page
Zoeken

Het goede van Donald Trump…..

Zakenrelatie en vriend Q. vroeg me op een verlate nieuwsjaarsborrel  wat ik van Trump vind.

Schrikken….

“Ik ben niet zo negatief”, zei ik en zag hem schrikken. Om me te beschermen tegen het venijn dat de Amerikaanse president oproept,  haast ik me hier en op deze plek te zeggen, dat ik niets heb met de zelfingenomen, liegende narcist die het begrip “alternative fact” heeft uitgevonden hetgeen een eufemisme is voor “verzinsel”.

Word wakker!

Het voordeel van Trump zit hem in het feit dat hij de boel opschudt en de westerse wereld uit zijn comfort zone haalt. Ineens realiseren we ons, dat hetgeen we aan goede dingen hebben, niet vanzelfsprekend is en dat we “het” kwijt kunnen raken.

Gewetensonderzoek…..

Trump leidt tot gewetensonderzoek. We leunen sinds de Tweede Wereldoorlog wel èrg op de Verenigde Staten. Voor onze welvaart, voor onze bescherming. Die vanzelfsprekendheid is voorbij.  Door Trump worden we gedwongen opnieuw om ons heen te kijken. Misschien ontdekken we zo nieuwe vrienden, ontstaan er andere allianties, vergroot de gemeenschappelijke vijand onze eenheid, leren we op eigen benen staan, daarvoor ook zelf de rekening te betalen en vinden we uit dat de wereld groter is dan we dachten.

Engagement

Er zit veel positief engagement in de samenleving, maar die betrokkenheid is tamelijk onzichtbaar geworden. Er was geen noodzaak meer om te knokken of de straat op te gaan. Of we raakten ontmoedigd, omdat de maatschappelijke verhoudingen vastliggen, in beton gegoten. De rijken worden rijker, de armen worden armer. Enfin: u kent dat wel. De trein raasde voort en leidde automatisch richting paradijs, al wordt dat door de een anders gedefinieerd dan door de ander. We zijn het idee kwijtgeraakt dat we de richting -als we zouden willen- zelf kunnen bepalen.

Heft in eigen hand

Trump noodzaakt ons om na te denken, vragen te stellen en naar antwoorden te zoeken. We gaan de straat weer op en zoeken steun bij de buren. Dat is de afgelopen decennia veel te weinig gebeurd. De Amerikaanse zakentycoon haalt het slechte, maar dus ook het goede naar boven.

“Ik geef wel toe”, zei ik tegen Q., “dat het zowel de verkeerde als de goede kant kan uitvallen”. Het worden spannende tijden.

Wake-up call

In het beste geval overkomt de huidige generatie wat de babyboomers in de zestiger jaren overkwam: de kans om de samenleving opnieuw uit te vinden. Dat vraagt een investering, die niet vanuit de luie stoel gedaan kan worden. Laten we eerlijk zijn: we leven al lange tijd in een candyshop, waarbij niemand zich nog afvraagt hoe het snoep daar kwam. Het paradijs heeft egocentrische kenmerken gekregen. Misschien dat we er weer wat solidariteit aan kunnen toevoegen. Net als in de sixties.

Door Trump moeten we weer kleur bekennen. Dat kun je zien als winst.

Ton Verlind

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação
bottom of page