Het leven is niet veel soeps, en andere geruststellende zinnetjes van Meneer Veltman
Heb je wel eens het gevoel dat er iets in je relatie niet goed zit? Vaker dan partners het zich realiseren is er dan sprake van codependentie. In gewoon Nederlands: relatieverslaving. Het is een vorm van wederzijdse afhankelijkheid, waarbij de geliefden elkaar gevangen houden in een sfeer van valse romantiek. Het is een overlevingsstrategie voor een trauma dat over het algemeen ontstaat in de kindertijd, een opsluiting zonder tralies, vaak met dramatische gevolgen, ook wel beschouwd als een vorm van (relatie)verslaving. Over dat onderwerp schreef auteur Letty van der Geest een boek met de titel Het leven is niet veel soeps, en andere geruststellende zinnetjes van Meneer Veltman. Conclusie van dat boek: het kán goedkomen. De ‘zinnetjes van Meneer Veltman’ en de persoonlijke ervaring van de auteur, bieden daarvoor het handvat.
Het boek komt maandag 10 oktober uit bij gelegenheid van de Internationale Dag van de Mentale Gezondheid.
Letty van der Geest werd zeventien jaar gegijzeld door dit probleem, leed aan depressies, verbonden met een ingewikkelde jeugd en de manier waarop ze de pijn had proberen weg te masseren: altijd on the move, feestjes, baantjes in de glamoureuze event-wereld, one-night stands, langer durende maar vaak problematische relaties. Het waren krampachtige pogingen om vaste grond onder voeten te krijgen, een gebed zonder eind.
(foto; Letty van der Geest, zeventiger jaren)
Laten gebeuren waar je bang voor bent
Tot ze Meneer Veltman tegenkwam, psychiater, de eerste man, zoals ze zelf zegt, die haar begreep. Het medicijn dat hij aanbood bestond uit zinnetjes. ‘Het leven is niet veel soeps’: je moet het onder ogen zien, je kunt wel jezelf veranderen maar niet de omstandigheden. ‘Je moet laten gebeuren waar je bang voor bent’. De auteur nam de zinnetjes van de, inmiddels overleden, Amsterdamse psychiater als uitgangspunt en schreef er een humoristisch, ontroerend en raak boek over. Geen klaagzang, maar een handleiding om aan de onzichtbare tralies te ontsnappen.
Metamorfose
Letty van der Geest zegt daarover: ‘Dertien jaar therapie en een gigantische metamorfose in een notendop. Het was bepaald geen quick fix, maar het goede nieuws is; het kan!’.
Het boek heeft lovende kritieken.
Schrijver Arthur Japin: ‘Een openhartige analyse van een leven dat dankzij de liefdevolle behandeling en wijze raad van Meneer Veltman weet uit te stijgen boven het persoonlijke. Vlot geschreven en ook in de sombere delen met humor. Ik had een Meneer Veltman moeten hebben’.
Psychiater Professor Dirk de Wachter vindt ,’ dat het boek deel zou mogen uitmaken van de basisliteratuur in de opleiding, beschreven door de belangrijkste partij, namelijk die van de patiënt’.
Zijn collega psychiater Prof. dr. Jim van Os spreekt over: ‘Een bijzondere therapeutische relatie waar iedereen zijn voordeel mee zou moeten doen’.
Uitgegeven door: Lifetime Print/ Ton Verlind Media. Auteur: Letty van der Geest Website met informatie over het boek: lettyvandergeest.nl Boek bestellen
Bestellen kan ook via elke boekhandel en bol.com
Letty van der Geest (foto: Werry Crone)
Comments