top of page
Zoeken

Hoe zit het ook alweer met de vrijheid van mening in Nederland? (en Frankrijk)

Feiten en cijfers:

Op 13 september 2008 werd op last van de officier van justitie Paul Velleman onder minister van justitie Ernst Hirsch Ballin (CDA) de Nederlandse cartoonist Gregorius Nekschot door 10 politiemannen opgepakt, omdat hij een paar onwelgevallige cartoons van Mohammed had gemaakt. Na 1,5 dag te hebben vastgezeten wordt hij vrijgelaten. Hij is in de visie van justitie “schuldig” maar wordt niet vervolgd. Guusje ter Horst (pvdA) gaat ermee akkoord dat 2 Telegraaf-journalisten worden afgeluisterd, nadat ze een artikel hebben gepubliceerd over de steun van Nederland voor de inval in Irak. De rechter stelde vorig jaar De Telegraaf in het gelijk: de minister had het niet mogen doen.

WOB

En dan minister Piet-Hein Donner (CDA), die in de nadagen van zijn ministerschap graag de Wet op de Openbaarheid van Bestuur zou willen afzwakken, zodat journalisten niet meer kunnen beschikken over vertrouwelijke overheidsinformatie. De minister relativeert het protest van journalisten. Het is niet interessant om in de keuken van het bestuur te zien hoe de gerechten worden gebrouwen, zegt de minister: het gaat vooral om het eindresultaat.

Het CDA heeft veel moeite met de vrijheid van mening. In 2005 probeert het CDA het BNN-programma “Spuiten en Slikken” te verbieden. In 2007 “De Grote Donorshow”. De partij vraagt ook als enige publiekelijk aan Wilders om “Fitna” terug te trekken. Het CDA eiste zonder succes een verbod op het computerspel Manhunt 2, op de Partij voor de Naastenliefde en een popconcert van Madonna waarin ze aan het kruis genageld verschijnt. In 2003 uit CDA-premier Balkenende zijn ongenoegen over de schadelijkheid van satire voor het koningshuis. Een opmerkelijke poging tot beknotting van de vrijheid van meningsuiting staat op naam van de eerder genoemde minister Piet Hein Donner. Als minister van justitie opperde hij vlak na de moord op Theo van Gogh in 2004 de mogelijkheid om de strafbaarstelling op godslastering wettelijk aan te scherpen.

Eigen schuld?

“Suggereerde Donner daarmee dat Van Gogh de moord aan zichzelf had te wijten door de gevoelens van de moslims te kwetsen? “, zo vraagt Rob Wijnberg zich af in zijn boek “Nietszsche en Kant lezen de krant”.

Frankrijk

10 Juli 1985 werd het Greenpeace-schip de Rainbow Warrior tot zinken gebracht in de haven van Auckland in Nieuw-Zeeland. Het schip bereidde een protestactie voor tegen de kernproeven van Frankrijk op het atol Moruroa. Er viel 1 dode, de Nederlandse fotograaf Fernando Pereira. De aanslag was uitgevoerd door leden van de geheime dienst van Frankrijk. Ze werden daarvoor veroordeeld, maar na een paar jaar ook weer vrijgelaten. In 2005 werd bekend dat de toenmalige Franse president Francois Miterrand de opdracht had gegeven tot de aanslag.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page