16februari 2024
Hilversum is de weg niet alleen kwijt als het om de onderlinge omgangsvormen gaat, maar ook creatief zitten zowel de commerciële televisie als de publieke omroep op dood spoor. Dat vertaalt zich in de opkomst van revival-televisie, het opleuken van ouwe meuk. Het is een teken van creatieve armoede mede veroorzaakt door het feit dat het overwegend mannen van boven de vijftig zijn die aan de knoppen zitten. Althans tot die analyse komt Tina Nijkamp, mediadeskundige en columnist van de Telegraaf (16 februari 2024) , in 2008 uitgeroepen tot mediavrouw van het jaar voor haar verdienste als programmabaas van SBS. Ze noemt nog twee andere redenen voor deze hang naar het verleden: zenderbazen zijn gewoontedieren, ze doen bij voorkeur wat ze altijd al deden en waarmee ze succes hadden. Door de oorlog is er bij de kijkers hang naar het verleden.
Kijkers zijn de nikserigheid beu
Het is een interessante analyse waar belangrijke elementen aan ontbreken. Televisiekijkers zijn naar mijn vaste overtuiging vooral de nikserigheid van televisie beu, de jacht naar hoge kijkcijfers, het hoge afzeikgehalte, de eindeloze herhaling van almaar hetzelfde, de kleine clan van ons-kent-ons die de opiniëring op alle mogelijke terreinen domineert zonder spoor van deskundigheid, de beelden van een feestende innercircle die zichzelf complimenteert vanwege de eigen successen (Glazen Huis, Top 2000, al de prijzen die de programmamakers in grote overmaat aan elkaar uitdelen etc) , het toepassen van trucs om kunstmatig zo hoog mogelijke kijkcijfers te genereren. We zijn de tevredenheid van televisie met zichzelf zat.
Overmaat aan slachtofferisme
Bij de publieke omroep komt er nog een andere oorzaak bij. De overdreven trouw aan de -tot voor kort- door links, groenlinks en sociaal liberalen gedomineerde diversiteitsagenda, de in overdreven proporties van empathie gedrenkte exploitatie van slachtofferisme, de behoefte om te deugen, anderen de les te lezen, de ontrouw van beeldbepalende personen aan hun omroepen waardoor je die iconen voortdurend in verschillende rollen op verschillende plekken tegenkomt, daarmee verbonden de vraag wie je nog kunt vertrouwen, de verstrengeling van belangen waardoor het moeilijk te beoordelen is waar iemand nu echt voor staat, het gebrek aan moed te onderkennen dat in de samenleving de ontevredenheid toeneemt en de maatschappelijke verhoudingen kantelen in een richting waar Hilversum niet zo goed mee om weet te gaan, het gemak waarmee afstand wordt gedaan van de dingen die goed waren maar die zonder noemenswaardige discussie geofferd worden aan wat een kleine groep ziet als ‘de vooruitgang’.
Ondergang in slow motion
Eerder schreef ik naar aanleiding van de vele incidenten bij de publieke omroep dat we getuige zijn van de val van dit omroepbestel in slow motion, veroorzaakt door het ontbreken van moreel (=voorbeeldgedrag) leiderschap en het gebrek aan lef te onderkennen wat er in de samenleving werkelijk aan de hand is. De panelen schuiven. Om met mediakenner Tina Nijkamp te spreken: dat de publieke omroep Anita Witzier op pad stuurt met een bloemetje om de buurt te vergroenen is misschien wel sympathiek, maar daarop niet het sterkst denkbare antwoord.
TON VERLIND
3 comments on “Kijkers zijn de nikserigheid beu”
Louise schreef:
Zoals gewoonlijk weer een uitstekende analyse van jou, Ton!Het lijkt wel of er angst is om programma’s te maken die flink kunnen opschudden, maakt niet uit wat, er is genoeg om op te schudden.De politiek, samenleving, rijken, armen, woningnood, asielzoekers, werkgelegenheid, (te dure) woningen…. En zo meer….Misschien heeft de omroep niet zoveel gezag meer en wordt ze “gestuurd” door lieden die daar belangen bij hebben….Het is niet iets om blij van te worden.Gelukkig heb ik nog kunnen werken bij programma’s die kenmerkend zijn geweest en de diepte in gingen om politiek en machten aan te pakken als dat nodig was.En het was nodig…Vrolijk word ik hier niet van….
Johan schreef:
Geweldig stuk, compliment, Ton.
Viv schreef:
Het idee dat het normaal is dat iedereen zoveel mogelijk geld wil wordt uitgedragen. Omdat je iets goed kan moet je daar miljoenen mee verdienen, op kosten van de gewone burger. Idioot dat je niet gewoon blij bent dat je kunt bijdragen aan de publieke zaak, je gooit je geloofwaardigheid te grabbel. (Schimmelpenning en Abbink in reclame, handige bv’s )
Comentarios