top of page
Zoeken

Omroepen: au, opnieuw bij de ballen gegrepen!

“Berlusconi-achtige toestanden”, noemt MAX-voorzitter Jan Slagter de manier waarop staassecretaris Sander Dekker zich inhoudelijk bemoeit met de omroep. Dekker vindt dat de publieke omroep meer relevant moet gaan programmeren. Geen amusement om het amusement, zoals Bananasplit, De slechtste chauffeur van Nederland en Ranking the stars. En daar heeft de staatssecretaris volkomen gelijk in. Alleen wil je het uit de mond van een politicus niet horen, want die hoort zich niet met inhoud te bemoeien. Om zijn gelijk een zetje in de goede richting te geven pakt Dekker de helft van het budget van de omroepverenigingen af. Dat geld geeft hij aan het centrale apparaat van de NPO, die er dan bij buitenproducenten (?) kwalitatief goede programma’s mee kan kopen. Maar dat is natuurlijk een gotspe. Wat de omroepen nu (vaak verplicht) produceren is precies datgene wat past binnen de beleidslijnen van de NPO en als er kritiek op is moet die kritiek geadresseerd worden aan de voorzitter van de Raad van Bestuur van de NPO Henk Hagoort en niet aan de omroepen: ze hebben immers niets meer te zeggen.

Ga selectiever programmeren!

Het is de schuld van Dekker zelf dat we opgescheept zitten met dit soort programma’s. De publieke omroep moet in opdracht van Den Haag ALLE Nederlanders bereiken. Dus ook de bierzuipende nihilisten, die het allemaal niks vinden en alleen voor extreem amusement soms nog hun stoel uitkomen. Bij de publieke omroep stonden ze een aantal jaren geleden nog in de boeken als de “maatschappelijk teleurgestelden”, in niemand en niks geïnteresseerd behalve het eigen gelijk. Al jaren programmeert de publieke omroep vanuit de filosofie dat programma’s óók bekeken moeten worden tot in de krochten van het intellectuele niks. Daarop wordt de publieke omroep nu dus negatief afgerekend. Eigen schuld, dikke bult. Moet je maar niet willoos met elke politieke wind meewaaien. Praat je vandaag de ene politicus naar de mond, word je morgen door zijn ambitieuze opvolger daarop negatief afgerekend.

Mijn advies: verlaat de filosofie dat de publieke omroep er voor iedereen is. De publieke omroep is er om bij te dragen aan maatschappijopbouw en vooral voor de mensen die iets willen opsteken.  De publieke omroep is er dus voor iedereen die iets wil met zijn leven.  Met dat uitgangspunt kan een behoorlijk aantal programma’s vervallen en schijnt er ook een nieuw licht op de amechtige pogingen om jongeren te bereiken, terwijl die helemaal geen televisie willen kijken. Overigens betekent dit niet het afscheid van amusement, maar amusement in dienst van het ideaal.

Ledenraden zijn in slaap gesust

Opnieuw wordt de publieke omroep dus krachtig bij de ballen gegrepen en niemand die het iets kan schelen. “Als de omroepen verdwijnen verdwijnt hopelijk ook Spuiten en Slikken”, lees ik op Facebook. “Er zit een uitknop op, ik kijk al lang niet meer”. Wat is dat nou. Betalen we 400 miljoen euro belastinggeld om vervolgens gefrustreerd de stekker uit het stopcontact te trekken? No way. Weinig bijval dus. Ook niet van de 3,5 miljoen leden waarop Jan Slagter zo trots is. Ze waren indertijd niet in Den Haag te vinden toen daar voor behoud van de publieke omroep werd gedemonstreerd en nu horen we ze weer niet. In slaap gesust door hun eigen directies. Die hebben ze de afgelopen jaren niet eerlijk durven vertellen dat de ledenraden van de omroepen nergens meer over gaan. Niet over hun profilering, niet over hun eigen geld en niet eens meer over hun eigen presentatoren. Alles wordt subtiel gestuurd door het centrale apparaat, dat geld en zendtijd op vitale plekken toewijst zolang aan de uitgangspunten van de NPO wordt voldaan.

Vraag eens aan ONS wat WIJ ervan vinden

Reken er de omroepverenigingen niet te hard op af, want die doen trouw wat door de politiek wordt voorgeschreven. Helaas is die loyaliteit nooit beloond met consistent politiek beleid. En daarmee is die flexibiliteit verworden tot opportunisme en dat kost de omroepverenigingen hun steun. Inmiddels lopen ze alweer de deur plat in Den Haag om aan damage control te doen. Het zal ze niet helpen. De VVD is in een winning mood en vordert gestaag in de afbraak van het Nederlandse bestel. PvdA en CDA lukt het niet om de sloop te stoppen.  Als het erop aankomt wordt het belang van een goede, onafhankelijke kwaliteitsprogrammering altijd weer ingewisseld voor andere meer belangrijke dossiers. Er is maar één oplossing: ga nou eindelijk de kijker en luisteraars eens serieus nemen. Vraag ONS consumenten van de publieke omroep nou eens, wat WIJ ervan vinden. Uit Den Haag komt de oplossing niet. Het lijkt wel of de NPO de mening van het publiek vreest, in plaats van omarmt. Als ik een lampje laat vervangen aan mijn auto moet ik een tevredenheidsenquete invullen. Als het gaat om een vitale functie als publieke omroep kom ik er niet aan te pas. Kom niet aan met het argument dat je lid kunt worden. De nieuwsbrieven die je dan krijgt gaan vaak niet verder dan de gebruikelijke onbenulligheden over alles dat zich BN-er mag wanen.

Mijn publieke omroep

Een paar jaar geleden deed ik zo’n kwaliteitscheck onder mijn eigen netwerk, via een speciaal daartoe in het leven geroepen website “Mijn Publieke Omroep”. Ik vroeg de deelnemers alle programma’s van dat moment te waarderen. Het leverde een goed inzicht op in wat de deelnemers aan de enquete verwachten van de publieke omroep. Ik werd gebeld door een lid van de Raad van Bestuur van de NPO. Niet (wat ik hoopte) om de uitslag te vernemen, maar om me te dreigen met juridische stappen als ik met dit burgerinitiatief onder deze naam  (MPO) zou doorgaan. Ik ging niet in op dat dreigement en vermoedde dat de kans op verwarring gering zou zijn. De NPO die ooit iets aan het publiek vraagt? Iedereen kan begrijpen dat dit niet zo snel zal gebeuren. De website staat inmiddels on hold (om praktische redenen), maar de uitslag van de enquete wil ik hier nog een keer vermelden. En bedenk: de programma’s waarover wèl met veel waardering wordt gesproken zijn ook allemaal aan een omroep verbonden. En ja: Heel Holland Bakt en Boer Zoekt Vrouw zijn wel degelijk programma’s met publieke waarden Dus zo slecht hebben die omroepverenigingen het helemaal niet gedaan. Je zou ze alleen meer lef gunnen.

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page