Wie het nieuws indertijd kritisch volgede kon het al wel weten: Nederland stond op zijn kop vanwege de rellen in een wijk in Gouda, alleen niemand kon die rellen vinden. Dus was de vraag toen al gerechtvaardigd of ze in het echt wel bestonden . Nee dus. Argos liet gisteravond op Nederland 2 (22.55, serie over Medialogica) overtuigend zien, dat het hier om verzonnen nieuws ging. Dus nieuws, gemaakt door journalisten (in dit geval De Telegraaf) en nagepapegaaid door gemakzuchtige andere journalisten. Ook het NOS Journaal tuinde er in en meldde dat allochtone jongeren van Marokkaanse afkomst voor zoveel overlast zorgden dat buschauffeurs niet meer door de wijk Oosterwei wilden rijden en wist met zekerheid dat de dader van een overval een Marokkaanse identiteit had.
Er waren veel cameraploegen, dus er moest iets aan de hand zijn.
Wat waren de feiten: die hele rel begon met 1 incident, veroorzaakt door EEN passagier die een buschauffeur bedreigde. Nooit is vastgesteld wat de identiteit van de dader was en het voorval speelde zich niet eens af in die vermaledijde wijk. Het balletje ging rollen toen een boze buschaffeur De Telegraaf belde, die niet te beroerd was om het nieuws op te blazen, waarna Wilders er in de Tweede Kamer voor pleitte om het leger af te sturen op die Marokkaanse rotjochies in Gouda. Uit de reconstructie van Argos blijkt, dat dit nieuws in werkelijkheid niet heeft bestaan, hooguit in de gedachten van journalisten, die hun eigen gelijk bewezen door en masse met cameraploegen naar Gouda te trekken om daar in de aanwezigheid van zoveel cameraploegen de bevestiging te zien dat er wel iets aan de hand MOEST zijn. Het Nos Journaal deed mee, maar nog steeds gaat toenmalig NOS Journaal-hoofdredacteur Hans Laroes ervanuit, dat zijn mensen de berichten goed op hun waarheidsgehalte hebben gecheckt. Niet dus! Excuses in plaats van goedpraten-wat-fout-was zou hier op zijn plaats zijn geweest.
Schade is groot
Indertijd was al wel duidelijk dat Gouda opgeblazen non-nieuws was. Hoe kon het dan toch zo escaleren? Onder andere door falend bestuur. De burgemeester van Gouda en politiechef Stikvoort (Telegraaf: Slapjanus)mochten in de uitzending gisteravond de vermoorde onschuld spelen. Ze riepen indertijd in koor dat het daar in Gouda wel meeviel, maar niemand wilde luisteren. Zelden heb ik zo’n zwak optreden gezien als dat van Stikvoort ten tijde van de rellen in Gouda (klik hier) en ook de burgemeester zou zich moeten afvragen waarom hij niet geloofd werd: gebrek aan gezag en overtuiging en dus falend bestuur. Resultaat: vertrouwen in de media geschaad, politieke stemming gemaakt, een wijk en een bevolkingsgroep in diskrediet gebracht.
Een programma over de media, zoals een mediaprogramma moet zijn.
En let op! Dit is nog maar EEN voorbeeld van iets, dat bekend staat als “medialogica”. Er komen nog meer onthullingen. Aan het eind van de rit zal blijken, dat veel media ons niet adekwaat voorlichten, maar bijdragen aan een permanent gevoel van angst en crisis op basis van feiten die in het echt niet bestaan, maar uitsluitend rondwaren in de hoofden van journalisten die elkaar napraten, voor het checken van feiten geen tijd meer hebben, omdat ze moeten bijdragen aan het voortbestaan van het medium dat ze representeren. Publiek of commercieel: ze doen er allemaal aan mee. Hulde aan Argos, dat het mechanisme zichtbaar maakt. Eindelijk een kritisch programma over de media, zoals een mediaprogramma moet zijn. Argos laat tegelijk ook weer de kracht van de media zien door het handelen van de media kritisch ter discussie te stellen en daar kunnen andere beroepsgroepen weer een voorbeeld aan nemen. Er is dus een kans dat het nog goed komt. Als de media zich hervonden hebben, zal blijken dat de alledaagse werkelijkheid een stuk saaier is dan we op grond van de berichtgeving in De Telegraaf tot nu toe dachten. Volgende week woensdag weer een uitzending.
Comments