top of page
Zoeken

Remko van Westerloo vindt nadenken uitermate vermoeiend

RTL-5 baas Remko van Westerloo voelt in zijn keuzes voor televisieformats geen maatschappelijke verantwoordelijkheid. Althans dat valt af te leiden uit zijn commentaar op de kritiek, dat RTL 5 louter omwille van het financiële gewin grenzen oprekt en overschrijdt en niet aarzelt daarvoor het belang van jonge mensen op te offeren. Het gaat dan over de ordi-programma’s, waarmee Van Westerlo RTL 5 tot een succes probeert te maken. “Die discussie over normen en waarden is zo oud als de nacht. Ik vind dat uiterst vermoeiend”, zegt hij in een artikel in het Algemeen Dagblad van zaterdag 9 april, onder de kop “Ordi-tv leidt tot verloedering”.

Geen boodschap aan de gevolgen

Ik heb zelf geen illusies als het om commerciële televisie gaat: in het leven geroepen om aandeelhouders te pleasen en niet om aan samenlevingsopbouw te doen. Maar waar “duurzaam ondernemen” het adagium is, begrijp ik niet goed waarom commerciële media zich aan die verantwoordelijkheid zouden willen onttrekken. Duurzaam ondernemen betekent in gewoon Nederlands, dat je alle maatschappelijke en commerciële processen zo inricht, dat ze ook op den duur nog houdbaar blijven zonder dat we onszelf kannibaliseren. Daarbij kun je als zenderbaas je ogen niet sluiten voor het feit, dat er in Nederland toenemende agressie is en een maatschappelijk klimaat met veel stress, om te spreken met Corine de Ruiter, hoogleraar forensische psychologie in De Volkskrant van maandag 11 april.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Zelfs Remko van Westerloo kan niet schouderophalend voorbij gaan aan het feit, dat de samenleving gecompliceerder wordt, de vlam steeds sneller in de pan slaat, en dat er complete generaties opgroeien die denken dat schelden, tieren, spugen, afzeiken en elkaar op de bek slaan tot het gewone normpatroon zijn gaan behoren. Met hier en daar een uitwas, zoals een ontspoorde adolescent die met een automatische mitrailleur onschuldige mensen in een vredig winkelcentrum neermaait en daarna een eind maakt aan zijn eigen leven. Een jongen die –zoals we in de kranten van maandag kunnen lezen- geobsedeerd was door geweldspelletjes. Hoogleraar De Ruiter denkt dat ook de “verheerlijking van geweld” een rol speelt. “Films en videospelletjes zijn op zichzelf niet de oorzaak, maar ze hebben een versterkend effect op mensen die al labiel zijn, een neiging tot agressie hebben en een gebrekkige controle hebben over hun impulsen”.

Zo vechten ontspoorde meisjes


Die dolende ridders kunnen best wat positieve bemoediging gebruiken, maar voor dat voorbeeldgedrag hoef je dus bij Van Westerlo jr. niet aan te kloppen. Hij is van de generatie die het gewoon vindt dat je je zaakje uit je broek laat hangen als het geld oplevert. Voordat ik deze column schreef over de geestesproducten van Remko heb ik gisteravond op RTL 5 nog eens gekeken naar “Echte meiden in de jungle”. Ik was getuige van een bitchfight (2 meiden die elkaar in de haren vlogen), aanhoudend dom geredeneer en nauwelijks ingehouden agressie: een lifestyle die ik mijn kleinkinderen niet graag zou voorhouden. Een laag IQ-festival, maar met de impliciete boodschap, dat je aandacht krijgt als je je maar voldoende misdraagt.

Het is puur misbruik

Om geld te verdienen worden jonge mensen geofferd. Het is puur misbruik. De voorbeelden vind je in “Echte meisjes in de jungle”, “Oh, oh Tirol” , “Dames en heren in de dop”. Die programma’s hebben geen enkele andere ambitie dan te cashen over de ruggen van argeloze, publiciteitsgeile (dat wel) jongeren. Daarover eens nadenken vindt commerciëel talent Remko dus “uitermate vermoeiend”.

Ton Verlind

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page