top of page
Zoeken

Vernieuwingen bij de publieke omroep 4

Als gevolg van de vernieuwingen bij de publieke omroep verdween het gewaardeerde programma Standpunt Café van de NCRV (elke dag door de week, radio 1, 18.30 tot 19.00) onder leiding van Frank du Mosch. Dat valt te betreuren. Het was een uitstekend programma, waarin met serieuze lichtvoetigheid het nieuws van de dag werd besproken met mensen die expertise hadden m.b.t. de onderwerpen. Ik hoop van harte dat Frank du Mosch zijn weg vindt naar de NCRV-televisie, waar hij in de opiniëring een waardevolle rol kan spelen.

Geen betekenis, toch prominent in het nieuws

Het verdwijnen van Standpunt Café wordt gecompenseerd met de komst van Mediazaken. Oók NCRV, uitgezonden rond de klok van 12.00 op radio 1. Vanmiddag ging het om het optreden van een jonge “moslimextremist” bij “Pauw en Witteman” aan het begin van deze week. Hij verdedigde het stenigen van “overspelige” vrouwen in Iran. Sachia Mourali had over dat optreden een aantal behartigenswaardige opmerkingen. Wie of wat vertegenwoordigde deze jongeman? Sprak hij voor zichzelf, of namens een organisatie? Wat was zijn standpunt precies en hoe was hij daartoe gekomen? Uit de kritiek van Sachia werd duidelijk, dat de jongeman wel heel snel in het gewenste publicitaire hokje werd gepropt. In de uitzending van “Pauw en Witteman” stond hij tegenover een overmacht van mediaprofessionals als Femke Halsema. In het radiodebat leidde dat tot de vraag: waarom wordt tegenover deze moslim extremist niet een gematigde moslim-denker gezet? In het fragment, dat NCRV Mediazaken ter illustratie liet horen, werd ik overvallen door een kakefonie van door elkaar orerende ego’s. Wie de jongeman was, werd me niet duidelijk. Welke waarde ik aan zijn oordeel moest geven, evenmin. Het beeld van een bedreigende, onredelijke, fundamentalistische islam was weer wel opnieuw bevestigd.

Belangenverstrengeling in de journalistiek

Bedoeld of onbedoeld kwam in de discussie ook de dubbele petten-problematiek van sommige journalisten aan de orde. Sachia verwees naar de website van Michiel Bicker Caarten, de presentator van Wakker Nederland. Michiel is niet alleen journalist, zijn bedrijf geeft ook presentatietrainingen, opdat zijn klanten zich niet voor de leeuwen geworpen voelen. Datzelfde bedrijf heeft volgens eigen zeggen (internet*) ook de vormgeving van “De Ochtendspits” ontworpen. Dit leidt tot 2 vragen. Waarom accepteert de publieke omroep, dat opinërende radio- en televisieprogramma’s , die zijn geïntroduceerd om de verscheidenheid en geloofwaardigheid van de publieke omroep te vergroten, worden gepresenteerd door journalisten die via hun bedrijven daarnaast ook nog zakelijke belangen hebben? Hoe zit het met hun onafhankelijkheid? Moeten we echt geloven, dat de klanten van deze presentatoren bij het kritisch beoordelen van hun handelen, echt met open mind tegemoet worden getreden? Gaat het hier niet om onverenigbaarheid van belangen en de schijn van belangenverstrengeling? En huppelt de publieke omroep daar niet wat gemakkelijk overheen?

Je moet je op tv tot de tanden wapenen om overeind te blijven

Terug naar het betoog van Sachia, dat “gewone” Nederlanders in onze nieuwsprogramma’s op televisie zonder mediatraining géén kans hebben om overeind te blijven. En ook dat is een verontrustende constatering. Iedereen van betekenis (en betekenis heb je vanzelf als je bij Pauw&Witteman wordt uitgenodigd) moet de gelegenheid hebben zijn verhaal te vertellen, zonder dat daar tevoren een complete trucendoos voor opengetrokken moet worden. Het is de verantwoordelijkheid van Jeroen Pauw en Paul Witteman om hun gasten de omgeving aan te bieden waarin ze tot hun recht komen, ervaren of niet. Een mediatraining moet een extratje zijn, maar geen overlevingstool. Bovenal zou de televisie kritischer moeten worden in het beoordelen van nieuws. Uit de discussie bij de NCRV kreeg ik niet de indruk, dat het belang van deze moslim extremist veel verder ging, dan dat van de kapper om de hoek. Geef zulke mensen dan ook géén podium. We worden door de media in een permanente staat van crisis gehouden, zonder dat daar aanleiding toe is. Door de veelheid van tv-programma’s, die uit de actualiteit putten zal de nieuwsdrempel eerder verlaagd dan verhoogd worden. Hou er dus rekening mee, dat uw beeld van dit land almaar somberder wordt, ook al zullen de meeste Nederlanders daar in hun directe omgeving niet zoveel van merken. Er bestaan twee werkelijkheden: die van de media en die van het echte leven.

Mediazaken prima programmaonderdeel

De NCRV komt het compliment toe, dat deze omroep een serieus programma heeft geïntroduceerd over een van de belangrijkste onderwerpen van deze tijd: het functioneren van de media. De NCRV toetert op journalistiek gebied so-wie-so een aardig nummer mee. Complimenten dus aan de radioredactie van deze omroep.

*Bronvermelding: website BBC. POWNED EN WNL IN DE LUCHT 6 sep 2010 De nieuwe omroepen WNL en PowNed zijn vanaf vandaag te zien en te horen op de publieke zenders. “WNL vaart een duidelijk onafhankelijke koers”, zegt Michiel Bicker Caarten, hoofdredacteur van WNL en natuurlijk een van de oprichters van Bennink Bicker Caarten. “Scherp en met gevoel voor wat er leeft in Nederland.” Dat komt ook terug in het logo, dat vanmorgen tijdens het programma Ochtendspits voor het eerst op tv te zien was. BBC ontwierp het logo. “Iedereen op zijn scherpst”, licht Theo toe. “En het blauwe verwijst naar wakker, een nieuwe dag.”

Ton Verlind

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page