top of page
Zoeken

Wil de NPO jongeren bereiken, dan moet het roer om


Jongerencultuur speelt zich af op de social media en niet op NPO3. Als je NPO3 al ziet als een etalage, maak daar dan de successen op social media zichtbaar en stop met de krampachtige pogingen om de publieke omroep in zich jongeren-fähig te maken.

Bottom up

Van topdown naar bottom-up. Topdown = gedacht binnen de hekken van het mediapark en bottom-up = dat wat uit de samenleving naar boven komt. Het is voor de publieke omroep een nieuw fenomeen, omdat daar traditioneel centralistisch wordt gedacht.

Roer om

Ga een andere koers varen ten aanzien van jongeren: dat is de kern van de discussie die op Facebook woedt, als het gaat om de toekomst van NPO3. De publieke omroep houdt angstvallig vast aan NPO3 als jongerenzender, hoewel de kijkcijfers dramatisch tegenvallen. Je moet ze niet heel letterlijk nemen, schrijft KRO-NCRV-mediadirecteur Taco Rijssemus op Linked-in. Het gaat om het bereik in de doelgroep en de cijfers van de NPO hebben vooral betrekking op een algemeen publiek (6+) en geven een vertekend beeld.  Daarmee suggereert de mediadirecteur dat de zender bij jongeren succesvoller is dan wij denken, maar de vraag is of dit niet een gelegenheidsredenering is. Het is niet duidelijk wanneer de publieke omroep NPO3 als een succes ziet en dan is elke redenering om de achterblijvende cijfers goed te praten valide.

Zet Youtubesuccessen in de etalege

Taco Rijssemus vindt het belangrijk dat de programma’s die de publieke omroep zelf bedenkt op social media impact hebben, belangrijker dan de traditionele kijkcijfers. Maar waarom worden die programma’s nog door producenten in Hilversum bedacht, terwijl er op social media zo’n royaal aanbod is van programma’s die in de samenleving zelf ontstaan.  Zijn redenering gaat voorbij aan het feit dat de meeste jongeren televisie niet als “hun” medium zien en bijvoorbeeld  Youtube wel. Als de publieke omroep NPO3 als etalage belangrijk vindt, maak er dan een etalage van die ertoe bijdraagt dat successen op Youtube een nog groter publiek bereiken.

Vlogs zijn populair

Hoe zien die social media-successen er dan uit? De Telegraaf noemt deze ochtend Enzo Knol met meer dan 800.000 abonne’s . Een van zijn vlogs ( videostatement) werd in 20 minuten tijd 250.000 keer bekeken. De inkomsten van Knol uit zijn videokanaal (klik hier)  worden door De Telegraaf geschat op 250.000 tot 500.000 euro. Er zijn meer voorbeelden. De NPO kan het belang van deze ontwikkelingen wel blijven ontkennen, maar het lijkt me niet verstandig.




Commentaires

Noté 0 étoile sur 5.
Pas encore de note

Ajouter une note
bottom of page