De publieke omroep is niet links, concludeert Het Parool naar aanleiding van een studie van het Wetenschappelijk instituut voor de journalistiek. In de Nieuwsmonitor stelt het instituut vast, dat de nieuwsprogramma’s van de publieke omroep zich positioneren in het midden van het politieke centrum. De komst van Wakker Nederland, de omroep van De Telegraaf, die de publieke omroep wat meer bij de conservatieve les moest houden, heeft daarin kennelijk geen verandering gebracht.
Nieuwsmonitor vergat Brandpunt….
De Nederlandse Nieuwsmonitor van het instituut onderzocht het NOS Journaal, Nieuwsuur, Een Vandaag, PowNews, Vandaag de Dag en voor het eerst ook de talkshows Pauw & Witteman en De Wereld Draait Door. Eerste opmerkelijke feit: Brandpunt, HET opinieprogramma van de KRO ontbreekt. Het kan 2 dingen beteken: het instituut voor de journalistiek zag een belangrijke speler over het hoofd of het is Brandpunt nog niet gelukt in het nieuwslandschap een eigen positie in te nemen. Beide zouden zorgelijk zijn.
Publieke omroep zit met zijn nieuws keurig in het midden
Van de in totaal 45 onderzochte dagen bleken op 11 dagen 3 programma’s over hetzelfde onderwerp te gaan. Op 13 dagen besteedden 4 programma’s aandacht aan hetzelfde onderwerp. Het is een conclusie van nul en generlei waarde. De Volkskrant en NRC gaan vrijwel dagelijks over dezelfde onderwerpen, maar de aanvliegroute, de accenten en de opiniering kunnen desalniettemin geheel verschillend zijn. Nieuwsmonitor zegt de kleuring (framing) te hebben meegeteld, maar is daarin niet overtuigend.
WNL is een brave omroep
Het WNL-programma “Vandaag de dag”, de opvolger van ochtendspits van de rechtse omroep WNL is “heel gemiddeld van toon”, aldus het onderzoek. Ook andere programma’s blijken niet echt links of rechts te zijn. Het meest uitgesproken is PowNews, waar volgens het “Wetenschappelijk instituut voor de journalistiek” de meeste waardeoordelen worden gegeven. Maar hoe meet je nou de verhulde oordelen die bij “Pauw en Witteman” tussen de regels door te horen zijn? De ene gast wordt -afhankelijk van de voorkeur van de interviewers- aanmerkelijk kritischer bejegend dan de andere gast, om over de man-vrouw verhoudingen nog maar te zwijgen…
Meer rechtse dan linkse politici
In het algemeen waren bij de publieke omroep aanzienlijk meer rechtse politici te zien (60,5 procent). Vooral Nieuwsuur (69 procent) en het NOS Journaal (65.5%) gaven deze politici het woord. Pauw en Witteman en DWDD bieden tegenwicht met respectievelijk 54,8 en 48,5% aan linkse politici.
Wat heeft Nieuwsmonitor nou eigenlijk aangetoond?
De uitslag van het onderzoek laat zien, dat de links-rechts discussie over de publieke omroep een nonsens-discussie is, waarin ook de Nieuwsmonitor van het Wetenschappelijk instituut voor de journalistiek geen duidelijkheid brengt. Veel interessanter is de vraag vanuit welke variëteit het nieuws wordt benaderd en of daarin de verhoudingen uit de samenleving te herkennen zijn. Als rechtse politici veelvuldig in programma’s van de publieke omroep excelleren en daar een meer kritische houding ontmoeten dan hun linkse rivalen (of omgekeerd) zegt dat dus weinig over de vraag of de publieke omroep zijn werk goed doet. “Publieke omroep is niet links van toon” –zoals Het Parool kopt- is dus een conclusie die niet aan dit onderzoek verbonden kan worden.
PowNews de belangrijkste vernieuwer
Het neemt niet weg dat de publieke omroep met de komst van WNL en PowNews naar mijn mening aanmerkelijk gevarieerder is geworden en dus wel degelijk een ontwikkeling heeft doorgemaakt. Vooral PowNews zoekt de grenzen van het journalistiek betamelijke en vervult daarmee een nuttige functie door zich niets aan te trekken van politieke en maatschappelijke conventies. Het programma geeft regelmatig een onthullend beeld van wat zich achter de schermen afspeelt en legt daarmee het falen van de instituties van de democratie bloot. PowNews is zo gezien op journalistiek gebied een van de belangrijkste vernieuwingen die zich binnen de publieke omroep heeft voltrokken.
PowNews is eindig
Voor wie zich opwint over de grenzeloosheid van Rutger en de zijnen is er hoop: de functie die PowNews vervult is een tijdelijke. De rol van het programma zal geleidelijk worden overgenomen door de reguliere rubrieken, het bijzondere gaat er af,autoriteiten worden immuun voor het Powned-toontje, het foefje is op een gegeven moment uitgewerkt en dan verdwijnt het programma door de zijdeur om (hopelijk) plaats te maken voor een nieuwe journalistieke randjesloper. Tenzij het Powned lukt zich te blijven vernieuwen. Eerlijk gezegd had ik liever Brandpunt (Rutger van PowNews is toch de moderne adaptie van “Vlegel Frequin”) de rol gegund van journalistiek innovator . Maar zoals gezegd: het programma komt niet voor in de lijst van de gezaghebbende nieuwsprogramma’s die door Nieuwsmonitor werden onderzocht.
コメント