top of page
Zoeken

Wopke Hoekstra verzon een succes



De politiek kent zijn eigen verteltrant. Een politieke boodschap heet in vaktaal een narratief, is hij sterk gestuurd dan is het een frame dat wordt vormgegeven met de hulp van handige spindoctors. Een mislukking is zelden een mislukking. Met andere woorden: de politiek leeft bij de gratie van geconstrueerde verhalen en dat zijn we gewoon gaan vinden. In de werkelijkheid van alledag heet zoiets een leugen.  Zo verkocht Eurocommissaris (Klimaatactie) Wopke Hoekstra de klimaattop in Bakoe, Azerbeidzjan in de Telegraaf van dinsdag 26 november 2024 als een succes. Het gesloten akkoord is goed voor Europa meldde hij en hij legde er de maatlat van het geld naast, niet de maatlat van verstandige resultaten. ‘De Europese landen gaan relatief minder betalen, nu is afgesproken dat andere landen als China ook de portemonnee gaan trekken’, aldus Hoekstra. Volgens het interview in De Telegraaf sloot hij als hoofdonderhandelaar van de Europese Unie dit weekend in Azerbeidzja dan ook een 'megadeal'.


De feiten

Maar dan nu even de feiten: in Azerbeidzjan is helemaal geen akkoord gesloten. De ontwikkelingslanden zijn ontevreden over de financiele ‘afspraken’: 300 miljard per jaar erbij voor klimaatbeleid vanaf 2035, veel meer dan we nu uitgeven, maar veel te weinig om de doelen te realiseren, wat die ook moge zijn. Klimaatminister Sophie Hermans meldde in het NOS Journaal dat het akkoord Nederland geen extra geld zal kosten. Datzelfde geldt voor al die andere landen. Het kan dus niet kloppen dat het totale bedrag wordt verhoogd maar tegelijk de indruk wordt gewekt dat alle individuele landen ieder naar eigen zeggen minder gaan betalen. De financiele afspraken waarop Hoekstra zich beroept zijn vrijwillige, niet juridisch afdwingbare afspraken, gemaakt met landen die het in het internationale verkeer niet zo nauw nemen. Niks waard dus. De journaalverslaggever meldde: ‘Knarsentandend nemen de onderhandelaars afscheid, niet tevreden, maar er is tenminste een akkoord’.

‘Zoals iedereen kan zien wordt hier een toneelstuk opgevoerd’, zeiden die ontwikkelingslanden en vertrokken woedend naar huis. Zíj zaten het dichtst bij de waarheid.


De winnaar is.....

De feitelijke winnaar is…Wopke Hoekstra.  Hij kreeg van De Telegraaf de gelegenheid om een non-akkoord als een politiek succes te verkopen. Zo creëert de voormalige consultant zijn eigen succes. Maar in normaal Nederlands is dit gewoon nepnieuws.


TON VERLIND


Deze blog werd 27 november 2024 gepubliceerd op linkedin: 20.500 keer gezien, 277 likes, 47 commentaren, 22 reposts (28/11/2024). foto; screenshot Telegraaf.

2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
JGM van der Zanden
Nov 28, 2024
Rated 5 out of 5 stars.

Interessante, maar inhoudelijk onjuiste analyse. Misschien omdat u zelf in die klimaat onzin gelooft?


Hoekstra was (is nog steeds?) immers tegen al die klimaat onzinnigheden.

En dan is er sprake van een groot succes als de deal de landen tot niets verplicht en er geen geld van rijke naar "arme landen" gaat voor de klimaat hobby van onwetenschappelijke klimaat drammers die op basis van ideologie geloven dat mensen de temperatuur van de aarde een beetje kunnen verlagen door minder CO2 te verbranden.

Dus voor Hoekstra is de non-uitkomst een succes.

Voor Sophie Hermans is het juist een mislukking, als je er van uit gaat dat haar groene uitgesproken idealen haar werkelijke opinie weergeven. Hopelijk heeft ze toch nog ergens ee…

Like
Ton Verlind
Nov 28, 2024
Replying to

Als Hoekstra het zo had uitgelegd, dan had ik het begrepen. Maar zo staat het niet in de Telegraaf, dus het blijft het produceren van mist in plaats van het schenken van klare wijn, dus misleiding. Daarover gaat deze post, niet over de zin of onzin van het klimaatbeleid.

Like
bottom of page